Goed zaken doen met Kubernetes

Maatwerk software
5 MIN
SHARE

De IT-sector zou de IT-sector niet zijn zonder een beetje hype. Kubernetes gold lange tijd als the next big thing. Inmiddels lijken de verwachtingen daadwerkelijk te kloppen. Sinds de lancering van Kubernetes in 2014 is het platform door talloze softwareontwikkelaars omarmd. Daarmee is het de hype voorbij en is het een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse werkpraktijk.

Ook bij ons is de term Kubernetes natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. Onze project developers weten hoe waardevol de moderne manier van container hosting met Kubernetes is bij regelmatige, snelle en veilige deployment van nieuwe features. Vandaar dat we dit jaar ons eigen hosting platform op basis van Kubernetes, in combinatie met OpenShift, hebben gebouwd. Deze dienst hebben we enkele maanden geleden in de markt gezet onder de naam Scalia. Op andere pagina’s op deze website wordt daar meer over verteld: https://goldenvalue.nl/scalia.

Voor IT-begrippen gaat Kubernetes al weer een tijdje mee. Google lanceerde Kubernetes in 2014 en sindsdien is het opensource platform snel gegroeid. Er is al heel wat geschreven en gesproken over Kubernetes, van blogs tot congressen. Voor diegenen die nog niet zo goed bekend zijn met het platform is het soms moeilijk bij te houden. Daarom een korte opfriscursus: wat is Kubernetes, hoe werkt het en waarom is het belangrijk?

Traditioneel kopen IT-bedrijven hun eigen servers, bewaren hun eigen data en draaien hun eigen applicaties. Ze ontwikkelen verschillende versies van een applicatie voor verschillende besturingssystemen en verspreiden die verschillende versies onder hun klanten of gebruikers. Bij fouten in de software moeten ontwikkelaars zelf ingrijpen en bij gebrek aan capaciteit zal de organisatie nieuwe hardware moeten aanschaffen. Datacenters en de cloud hebben ondertussen de nodige verandering gebracht in dit traditionele model, maar veel organisaties stuiten tegen dezelfde problemen wanneer het aankomt op bijvoorbeeld schaalbaarheid of automatisering.

Een nieuwe manier van werken
Containertechnologie, waarvan Docker verreweg het bekendste voorbeeld is, biedt een radicale nieuwe manier om software te ontwikkelen. Containers bevatten (delen van) applicaties die draaien met behulp van resources ondergebracht op de (virtuele) server van een host. Met andere woorden: containers hebben alles aan boord om hun code uit te voeren, ongeacht het besturingssysteem of platform van de eindgebruiker. Containers hebben echter slechts een enkele verantwoordelijkheid: ze voeren één specifieke taak of set aan taken uit. Voor complexe applicaties – laat staan een virtuele IT-infrastructuur – zijn al snel meerdere containers nodig. Containers moeten daarbij niet alleen op elkaar worden afgestemd maar ook voortdurend manueel worden bijgesteld, bijvoorbeeld bij een piek in het dataverkeer.

Meer weten over Kubernetes?
Bent u benieuwd naar Kubernetes, wat het voor u kan betekenen en hoe u Kubernetes implementeert? Neem dan direct contact met ons op.

Meer weten over Kubernetes?
Vraag het Sebastiaan! Founder van Golden Value

STUUR SEBASTIAAN EEN BERICHT

Meer over onze oplossingen & werkwijze